mandag 11. mai 2009

Grei ut om dei viktigaste trekka frå nyromantikken og modernismen. Forklar også skilnadene mellom ”det moderne prosjektet” og modernismen.

I nyromantikken var det en del diktere som tok et oppgjør med realistiske og naturalistiske skrivekunsten. Etter noen tiår med skriving om samfunnskritikk ville fortfatterne nå skrive om det ubevisste sjelelivet og det irrasjonelle i menneskesinnet. Altså å skrive om noe mer abstrakt. I nyromantikken kom det også en fornyelse av poesi, dette hadde det vært svært lite av under realismen og naturalismen. Men nyromantikken var langt i fra så stort som mange skal ha det til i nyere tider. Nyromantikken var et merkbart, men nokså marginalt fenomen. Skuespill og romaner som kom ut i perioden, var fortsatt realtiske eller naturalistiske. De nyskapende poetene var få og solgte dårlig. Det er her vi kan knytte nyromantikken opp mot modernismen.
Opplevelsen av et århundre var over og et en epoke var over, førte for e del diktere til en følelse av resignasjon og kjedsomhet. De gamle verdiene hadde mistet mye av sin mening, og gudstroen var i krise. Et utrykk som ble mye brukt på den tiden var de siécle som også ble kalt for dekandanse som betyr forfall. For akkurat det med dekadanse og følelsen av fremmedgjøring er et av de viktigste kjennetegnene ved modernismen.
Det var den britiske filosofen Francis Bacon som lagde grunnlaget på den moderne prosjekt når han på begynnelsen av 1600-tallet skrev at ”kunnskap er makt”. Denne påstanden har vært en bærebjelke i det så kalte moderne prosjektet. Det er tre kjennetegn som er veldig viktig for det moderne prosjektet, det er:
-frihet: troen på at mennesket kan blir fritt og selvstendig
-fornuft: troen på at fordommer, overtro og ufornuftige meninger kan avsløres
-framskritt: troen på at historien og verden utvikler seg bedre.
Selv om utviklingen startet med Bacon, var det ikke før på slutten av 1700-tallet at endringene på alvor ble merkbare. Den industrielle revolusjonen hadde på alvor gjort framskritt på teknologien og forandret folks hverdag.
Det moderne prosjektet varte i 400 år og kan på mange måter ses på som en suksess. Men en så grunnleggende omveltning av kultur- og samfunnslivet har selvfølgelig også skapt nye problemer. Fra slutten av 1800-tallet til i dag har vi fått mer kunst og litteratur på en mye mer tvetydig måte uttrykker hvordan det er å leve med moderniteten. Den er denne kunstneriske og litterære utfoldelsen vi kaller for modernismen. Vi har noen kjennetegn for modernismen også, som:
- Sammenbrudd: tradisjonelle verdier og religionens virkelighetsforståelse mister sin mening.
- Dekadanse: fremmedgjøring, livstretthet og resignasjon
- Fragmentering: virkeligheten er flertydig og splittet; jeget går i oppløsning
- Eksperimentelle tekster: sjangerblanding og nye skrivemåter
- Originalitet: nei til det gamle; ja til det nye

Ingen kommentarer: